[Ilugc] tata Indicom usb modem internet

Ashish Verma ashishverma1984 at gmail.com
Sat Dec 20 18:14:35 IST 2008


Hi All,

I finally got the Tata Indicom Plug2Surf Whiz USB modem. Now I am unable to
get it started. Below are some details.

dmesg output:

usb 5-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 5-1: device descriptor read/64, error -71
usb 5-1: device descriptor read/64, error -71
usb 5-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
usb 5-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 4
usb 5-1: configuration #1 chosen from 1 choice
usb 5-1: New USB device found, idVendor=1b7d, idProduct=070a
usb 5-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
usb 5-1: Product: Qualcomm CDMA Technologies MSM
usb 5-1: Manufacturer: Qualcomm, Incorporated
cdc_acm 5-1:1.0: ttyACM0: USB ACM device
usbcore: registered new interface driver cdc_acm
drivers/usb/class/cdc-acm.c: v0.25:USB Abstract Control Model driver for USB
modems and ISDN adapters


cat /proc/bus/usb/devices

...
T:  Bus=05 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  9 Spd=12  MxCh= 0
D:  Ver= 1.10 Cls=02(comm.) Sub=00 Prot=00 MxPS=16 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1b7d ProdID=070a Rev= 0.00
S:  Manufacturer=Qualcomm, Incorporated
S:  Product=Qualcomm CDMA Technologies MSM
C:* #Ifs= 3 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=02(comm.) Sub=02 Prot=01 Driver=cdc_acm
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=32ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=0a(data ) Sub=00 Prot=00 Driver=cdc_acm
E:  Ad=8a(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=0b(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=00
Driver=usbserial_generic
E:  Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
E:  Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS=  64 Ivl=0ms
...

#modprobe usbserial vendor=0x1b7d product=0x070a

#lsmod |grep -i usb

usbserial              40272  0
hci_usb                23068  2
bluetooth              59044  8 bnep,rfcomm,l2cap,hci_usb


#wvdialconf
#cat /etc/wvdial.conf

[Dialer Defaults]
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Modem Type = USB Modem
Phone = #777
ISDN = 0
Username = internet
Password = internet
Modem = /dev/ttyACM0
Baud = 460800
; SetVolume = 0
; FlowControl = Hardware (CRTSCTS)
; Dial Command = ATDT
Stupid Mode = 1

#wvdial

--> WvDial: Internet dialer version 1.60
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT#777
--> Waiting for carrier.
ATDT#777
CONNECT
--> Carrier detected.  Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Sat Dec 20 18:10:10 2008
--> Pid of pppd: 5386
--> Using interface ppp0
--> pppd: 2
--> pppd: 2
--> pppd: 2
--> pppd: 2
--> pppd: 2
--> Disconnecting at Sat Dec 20 18:10:41 2008
--> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)
--> man pppd explains pppd error codes in more detail.
--> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man
pages for more information.
--> Auto Reconnect will be attempted in 5 seconds
--> Cannot get information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
...

/var/log/messages

Dec 20 18:00:31 av1984 pppd[5233]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Dec 20 18:00:31 av1984 pppd[5233]: Using interface ppp0
Dec 20 18:00:31 av1984 pppd[5233]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyACM0
Dec 20 18:00:34 av1984 pppd[5233]: Terminating on signal 15
Dec 20 18:10:10 av1984 pppd[5386]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Dec 20 18:10:10 av1984 pppd[5386]: Using interface ppp0
Dec 20 18:10:10 av1984 pppd[5386]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyACM0
Dec 20 18:10:40 av1984 pppd[5386]: LCP: timeout sending Config-Requests
Dec 20 18:10:40 av1984 pppd[5386]: Connection terminated.
Dec 20 18:10:40 av1984 pppd[5386]: Modem hangup
Dec 20 18:10:40 av1984 pppd[5386]: Exit.
Dec 20 18:10:46 av1984 pppd[5404]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Dec 20 18:10:46 av1984 pppd[5404]: Using interface ppp0
Dec 20 18:10:46 av1984 pppd[5404]: Connect: ppp0 <--> /dev/ttyACM0
Dec 20 18:10:48 av1984 pppd[5404]: Terminating on signal 15


I also tried to create a tata file in init.d, as mentioned in
http://www.indiangnu.org/2008/tata-indicom-usb-modem-epi-valley-on-ubuntu-linux/.
but then got the below error.

service tata start
stop: missing job name
Try `stop --help' for more information.
/etc/init.d/tata: line 36: status}": command not found

I do not run the NetworkManager instead just use the network service.

Please help.

Regards,
Ashish


More information about the ilugc mailing list